All the loving care of the best stock maker and the meticulous attention to detail of the master machinist will not make a gun shoot any straighter than the accuracy capability of the barrel used. And, it is the insides of a barrel, that very small and vital area of lands and grooves over which the gunsmith has no control, that can determine whether the finished work of art is for shooting - or “just for looks”. Craftsmanship . . . not price . . . determines the quality of a barrel. But, by the same token, the customer willing to spend the money for a custom gun is shortsighted indeed, if he starts economizing and orders “just any old barrel so long as it’s cheap”. Furthermore, he is jeopardizing your reputation as a gun builder by making such a request. We, as your supplier, are laying our reputation (and yours, too!) on the line by offering you barrel blanks. They have got to be good or we are in trouble! Big trouble!! We must never sell you anything but that which will enlarge your stature with your trade. And, we feel that the BrownellS Barrel, made for us by Ed Shilen, will do just that! Shilen barrels, either chrome moly or Stainless, are rifled with six lands and grooves by the “Cold Forming” process using carbide dies made in Shilen’s own plan under the most rigid controls. This rifling method achieves extremely close inside uniformity from breech to muzzle. Finished barrels are air-gauge inspected (air-gauged sensitivity is .00005" - five-one-hundred-thousandths!) and 6X borescope in- spected. All barrels, .22 through .30 caliber have groove tolerances within .0005" and uniformity within .0003" No straightening is done, and all barrels are completely stress-relieved. All stainless steel barrels are hand lapped at the factory. Only those barrels passing all spec tests are offered to the trade. Any barrel even slightly “suspect” is started through the production process again and bored to a large caliber. In no other way can quality and reputation be maintained. Slightly more expensive to produce - but vastly greater in quality and ultimate performance.
Tutta la cura amorevole del miglior fabbricante di calcio e l'attenzione meticolosa al dettaglio del maestro meccanico non renderanno un'arma da fuoco più precisa rispetto alla capacità di precisione della canna utilizzata. Ed è l'interno di una canna, quell'area molto piccola e vitale di terre e rigature su cui l'armeria non ha controllo, che può determinare se l'opera d'arte finita è per sparare - o “solo per l'aspetto”. L'artigianalità... non il prezzo... determina la qualità di una canna. Ma, allo stesso modo, il cliente disposto a spendere soldi per un'arma personalizzata è davvero miope se inizia a risparmiare e ordina “solo una vecchia canna purché sia economica”. Inoltre, sta mettendo a rischio la tua reputazione come costruttore di armi con una tale richiesta. Noi, come tuo fornitore, stiamo mettendo in gioco la nostra reputazione (e anche la tua!) offrendoti canne grezze. Devono essere buone o siamo nei guai! Grossi guai!! Non dobbiamo mai venderti altro che ciò che aumenterà la tua statura con la tua clientela. E noi riteniamo che la canna Brownells, realizzata per noi da Ed Shilen, farà proprio questo! Le canne Shilen, sia in acciaio al cromo molibdeno che inossidabile, sono rigate con sei terre e rigature attraverso il processo di 'Cold Forming' utilizzando matrici in carburo realizzate nel proprio impianto Shilen sotto i controlli più rigidi. Questo metodo di rigatura raggiunge un'estrema uniformità interna dalla culatta alla volata. Le canne finite sono ispezionate con l'air-gauge (la sensibilità dell'air-gauge è di 0,00005" - cinque centomilaesimi!) e controllate con il borescope 6X. Tutte le canne, dal calibro .22 al .30, hanno tolleranze delle rigature entro 0,0005" e uniformità entro 0,0003". Non viene effettuato alcun raddrizzamento e tutte le canne sono completamente liberate dalle tensioni. Tutte le canne in acciaio inossidabile sono levigate a mano in fabbrica. Solo le canne che superano tutti i test di specifica vengono offerte al commercio. Qualsiasi canna anche leggermente “sospetta” viene fatta ripartire nel processo di produzione e forata per un calibro più grande. Non c'è altro modo per mantenere la qualità e la reputazione. Leggermente più costose da produrre - ma enormemente superiori in qualità e prestazioni finali.